КУД „СЛАВИЈА“, ИСТОЧНО САРАЈЕВО

КУД „СЛАВИЈА“, ИСТОЧНО САРАЈЕВО

Културно умјетничко друштво „Славија“ основано је и почело са радом 2002 год.

Бориша Нишић

kudslavija@hotmail.com

+387 65 533 435

Адреса: Војводе Радомира Путника бр.100, 71123 Лукавица– Источно Сарајево

О нама

Резултат је потреба постојања једног оваквог облика културног дјеловања и изражавања и на простору Источног Сарајева, тј. на простору гдје живи око 35.000 становника, а није било сличних активности као ни удружења.

Група људи, у првом реду ентузијаста и заљубљеника у фолклор, регистровали су Друштво и почели са радом. Одмах на почетку одзив је био велики и прича је кренула.

Планом активности утврђен је програм рада, као и циљеви Друштва.

Фолклорни ансамбл као најбројнија секција унутар КУД-а у својим кореографијама обрађује игре и пјесме Српског народа, нарочито из шире околине Сарајева, као и из других крајева  Босне и Херцеговине и Србије.. За протекли период који је узгред кратак за озбиљније резултате, ми се с поносом можемо похвалити када је у питању уиграност ансамбла, као и сам репертоар. Извођачки ансамбл на свом репертоару има 10 кореографија.

У свом власништву посједујемо шест комплета народних ношњи, од којих су неки оргинални и аутентични примјерци са подручја Сарајева од прије сто година.

Чланови народног оркестра су професори и студенти Музичке академије и ученици Школе за музичко образовање из Источног Сарајева.

Куд „Славија“ у фолклорној, музичкој и секцији изворних пјевачких група окупља око 200 чланова. Наш циљ је да и даље имамо континуитет , тј. да радимо на уиграности ансамбла, проширењу репертоара, јачање секција, пријем нових чланова и  да сачувамо од заборава нашу игру, пјесму и обичаје.

Настојимо да наш рад представимо унутар и ван граница наше земље. До сада је Куд „Славија“ у више наврата, на концертима, смотрама и фестивалима представило свој рад на просторима бивше Југославије, као и ван њених граница.

Посебно истичемо учешће на Међународним фестивалима фолклора у Београду  (Србија),

Будви (Црна Гора), Варни (Бугарска), Охриду (Македонија), Егеру (Мађарска), Ајуд (Румунија), Беч (Аустрија), Букурешт (Румунија), Ниш (Србија), Котбус (Њемачка)  гдје смо за умјетнички дојам добили позитивне критике и признања.

Посебно истичемо признања за освојено прво мјесто за сценски дојам у Варни 2007 године и укупног побједника Међународног Ђурђевданског фестивала у Источном Сарајеву 2011 године.