Home КУД „КРЊИН“, ГРАБОВИЦА – ДОБОЈ
КУД „КРЊИН“, ГРАБОВИЦА - ДОБОЈ

Културно умјетничко друштво „Крњин“ Грабовица Добој једно је од 7 Културно имјетничких друштава која егзистирају на подручју града Добоја у Републици Српској.

Бранкица Поповић

+387 65 855 657

О нама

         

Ово друштво окупља омладину и дјецу, а ускоро и ветеране из  13 насељених мјеста која су смјештена на обронцима  планине Крњин смјештена 20Км западно  од Добоја па  до ријеке Босне, по којој је културно умјетничко друштво и добило име.

 Циљ оснивања и рада Друштва је очување од заборава културе, традиције и обичаја са подручја крајева из којег друштво долази али и широм Републике Српске. Својеврсна лична карта овог друштва је кореографија „Изворне игре са Крњина“ а ради се о кеореографској обради традиционалних игара краја из којег друштво долази. Ношње за ову кореографију рађене су   по оргиналном узорку народне ношње из прве половине 20 вијека. Играју се уз пратњу  традиоционалних инструмента виолине и шаргије.

КУД Крњин је члан Савеза аматерских културно умјетничких друштава са сједиштем у Бања Луци као и удружења „Чувари традиције Ђерам“ из Србије, које окупља амтерска културно умјетничка друштав из Србије, Босне и Херцеговине и Хрватске.

Друштво тренутно броји око 100 чланова, распоређених у три узрасне категорије а у току је упис у ветеранску секцију друштва.

Култирно умјетничко дриштво „Крњин“ је у јулу 2020. године напунило пет године од оснивања и почетка рада.  У протеклом периоду друштво је имало  велики број наступа у земљи, те у иностранству: у Србији. Хрватској, Словенији, Италији.

 Као најзначајнији успјех у раду друштва издвајамо освојено 4. мјесто на смотри фолклора „Златно коло 2019“ у Добоју и и учешће на међународном COIF inter folk fest „Босиљковање“ у Дервенти у октобру 2018. године .

Први предсједник Културно умјетниког друштва била је Петра Божичковић, актуелни предсједник је мр Бранкица Поповић, а умјетнички руководилац и кореограф Перо Нинковић-Перис

       ПРЕСЈЕДНИК КУД „КРЊИН“

       мр Бранкица Поповић