МАНИФЕСТАЦИЈЕ САКУД РС

Међународни семинари и радионице

  • У оквиру међународне сарадње, САКУД РС се 2016. године, преко удружења „Каструм“-Београд и госп. Бранка Мастиловића укључио у заједнички пројекат „Православни сабор пријатеља“, пројекат који су 2015.године започеле земаље Грчка, Русија и Србија.

    Први  „Православни сабор пријатеља“ (ПСП) одржан је у Солуну 2015.године,   2.ПСП.одржсн је 2016.године у Београду и Бањој Луци, 3. ПСП одржан је у Варни након што су се Сабору прикључили Република Бугарска, а 4.ПСП у Москви 2019.године.
    ПРАВОСЛАВНИ САБОР ПРИЈАТЕЉА“
    У склопу међународног пројекта „Православни сабор пријатеља“ и сарадње САКУД РС са Удружењем „Каструм“ – Београд у циклусу од 4 године 2016-2019,  одржани су семинари у Београду и Бања Луци 2016, у Варни – Бугарска – 2017, те 2018 и 2019 у Русији и Грчкој. Семинар је окупио еминентне предаваче из Русије, Грчке, Бугарске, Србије и Српске, а бројним учесницима, руководиоцима фолклорних ансамбала, демонстриране су бројне народне игре и  традиционално пјевање наведених православних земаља. Са стране САКУД РС, предавачи на семинарима били су проф.др Драгица Панич-Кашански, Миле Лукић – учитељ за народну игру и Мирко Борјановић –