МЕЂУНАРОДНА САРАДЊА

Увод

Савез аматерских културно – умјетничких друштава Републике Српске (САКУД РС), током 2020. и 2021.године стицањем статуса репрезентативног удружења и удружења од Јавног интереса  y Републици Српској, стекао је све услове да се у наредним годинама енергичније и организованије  укључи у међународну културну сарадњу,како  кроз  појеиначно тако и кроз заједничко дјеловање, н  пројектима   са савезима и организацијама  у окружењу и шире.                      

Наше чланице већ годинама наступају на државним, регионалним и међународним  фестивалима фолклора,  цертификованим од стране међународних организација фестивала CIOFF ,  FIDAF,  IOV и других фестивалских организација, представљајући на најбољи могући начин нематеријално културно насљеђе РС и БиХ, са великим успјехом, освојеним бројним наградама и признањима.

Такође је евидентно, у последњој деценији, да  наше чланице организују бројне међународне фестивале фолклора, а неки су цертификовани и од стране свјетских организација фестивала.

 

ЧЛАНСТВО

САКУД РС је члан Асоцијаације српског фолклора дијаспоре (АСФД), члан европске организације АМАТЕО, ………………

  • АСФД – је асоцијација савеза српског фолклора у дијаспори и региону, са сједиштем у Београду – Република Србија.
    САКУД РС је пуноправан оснивач и члан АСФД-а и са осталим савезима српског фолклора из Њемачке, Француске, Аустрије, Швајцарске, Италије, Словеније, Хрватске и Румуније усклађује заједничко дјеловање на промоцији српског нематеријалног културног насљеђа у свјету. У оквиру заједничког дјеловања организује се, већ 25 година, сваке године „Европску смотру српског фолклора“ са преко 3.000 извођача чланова културно-умјетничких друштава из цијелог свијета, које његују фолклорну традицију српског народа.
  • Статут Савјета (овдје)
  • Пропозиције Смотре (овдје)

  • АМАТЕО је европска мрежа организација и установа које се баве културно умјетничким аматеризмом – активним учешћем у култури.
    САКУД РС је, на позив Савеза аматера Војводине, учествовао у раду Годишње скупштине АМАТЕО 2019.године у Новом Саду на којој је примљен у пуноправно чланство.
  • Amateo Award 2019 (овдје)
  • Потврда о пријему (овдје)