Home КУД „Поткозарје“ из Поткозарја
КУД „Поткозарје“ из Поткозарја

Огњен Шмитран

Адреса: Друштвени дом бб, 78216, Поткозарје

kud.potkozarje@hotmail.com

+387 66 904 977

канал Youtube

О нама

         

Културно-умјетничко друштво „Поткозарје“ из Поткозарја основано је у новембру 2017. године, настављајући тако рад фолклорне секције која је формирана 2014. године. У претходне три године активно је рађено на прикупљању фундуса народних ношњи пријератног Културно-умјетничког друштва „Слога“. Захваљујући ангажованости наших чланова успјели смо пронаћи и ставити у функцију један дио фундуса, али нажалост, већина је нестала и покрадена у протеклих 30 година. Можемо се похвалити да смо у претходном периоду самостално израдити 6 комплета ношњи, на шта смо посебно поносни. Друштво тренутно броји 110 чланова, који су распоређени у 6 фолклорних група, 4 у Поткозарју и 2 у Мишином Хану. На репертоару су кореографије из Републике Српске и Србије. Поред наступа поводом школских свечаности у Поткозарју, 2018. смо учествовали на два међународна фестивала, и то: на Међународном дјечијем фестивалу у Бијељини и на 6. Међународној смотри ветеранских ансамбала у Врњачкој бањи. Први ансамбл нашег друштва у јулу 2018. године учествовао је на Међународном фестивалу фолклора у Егеру, Мађарска.

У фебруару 2019. смо учествовали на Сајму туризма у Београду и на штанду Туристичке организације Републике Српске извели пригодан програм. У марту смо учествовали на међународном фестивалу фолклора „Тодорица“ у Македонији. У априлу ветеранска група је гостовала у Бачкој Паланци на смотри ветеранских група. У јуну мјесецу први ансамбл учествовао је на 33. Међународном фестивалу фолклора у Њемачкој, а дјечија група на фестивалу у Бањи Ковиљачи. У септембру смо гостовали у Лазаревцу, код пријатеља из КУД „Младост“, на обиљежавању 30 година постојања њиховог Друштва.

Организатори смо Међународног фестивала фолклора ПЕТРОВДАНСКИ САБОР, на којем су 2019. године гостовала друштва из Бугарске, Македоније, Србије и Републике Српске.