Home КУЛТУРНО УМЈЕТНИЧКО ДРУШТВО „МИЛОШ КУПРЕС“ КОЖУХЕ ДОБОЈ
КУЛТУРНО УМЈЕТНИЧКО ДРУШТВО „МИЛОШ КУПРЕС“ КОЖУХЕ ДОБОЈ

Културно умјетничко друштво „Милош Купрес“ Кожухе основано је средином октобра 1948. године.

Ђорђе Савић

+ 387 65 284 795

О нама

           

Културно умјетничко друштво „Милош Купрес“ Кожухе основано је средином октобра 1948. године. У  првих двадесет година рада Друштво је остварило стотине гостовања у селима и градовима широм бивше Југославије, а кроз секције је прошло преко 600 аматера. Од 1968. до 1971. године у организацији друштва одржана су 132 разноврсна наступа којима је присуствовало око 30.000 посјетилаца. У то вријеме друштво је учествовало и на пет фестивала аматерских друштава.

Друштво је носилац више друштвених признања, од којих су два најзначајнија Спомен-плакета општине Добој, највише општинско признање и Орден заслуга за народ са сребрном звијездом, којима је одликовано 1973. године поводом 25-годишњице успјешног рада.  

У организацији Друштва, прије Отаџбинског рата, годинама су одржавана два традиционална фестивала „Сусрети пријатељства“ и на далеко чувена републичка манифестација „Везак везем, пјесму пјевам“.

Након завршетка рата, Друштво дјелује као неформална група. Остварује запажен наступ на свечаној академији 1996. године, уприличеној поводом 550 година од првог писаног помена Кожуха у писаним историјским изворима. У продукцији Радио-телевизије Републике Српске, у форми игроказа, снимљен је традиционални народни обичај крађе младе, а на Сабору српског изворног стваралаштва у Бањи Врућици, 1997. године, освојено је прво мјесто на изложби материјалног културног стваралаштва и треће мјесто у сценском приказу народних обичаја.

Својство правног лица друштво је поново стекло након одржавања обновитељске Скупштине, 24. децембра 2011. године. Друштво је од обнављања до данас имало укупно 94 наступа. Између осталог наступило је у: Добоју, Теслићу, Брчком, Челинцу, Бијељини, Прњавору, Шамцу, Броду, Дервенти, Зворнику, Ваљеву, Аранђеловцу, Новом Саду, Младеновцу, у Швајцарској, Аустрији и Њемачкој.

На републичком сабору дјечијег фолклора у Зворнику, 2014. године, Друштво је освојило два прва мјеста у категорији „Приказ народног обичаја“ и „Такмичењу најбољих оркестара“. На истом фестивалу, 2016. године, освојено је прво мјесто за приказ народног обичаја „Илина“. Исте године, у мјесту Раниловићи, код Аранђеловца, на незваничном првенству Србије у пјевању без музичке прање, женска пјевачка група заузела је друго мјесто у категорији „двогласног пјевања“.

У Организацији Друштва, одржавају се годишње манифестације „Васкршња приредба“ и „Илинданске вечери фолклора“. Друштво већ трећу годину за редом организује ликовну колонију и приређује ликовне изложбе, књижевне, музичке и драмске вечери.     

 

 Adresa: KUD „Miloš Kupres“ Kožuhe

             Dom kulture „Mladen i Savo“

             74225 Osječani

 

Kontakt tel. Predsjednik: 066/ 475 – 183

                    Sekretar :      065/ 284 – 795

 

 

             К О Ж У Х Е

Кожухе, се налазе а десној страни доњег тока ријеке Босне, на средокраћи пута Добој – Модрича, удаљено по двадесетак километара од обадва града. Админинистративно –територијално припадају граду Добоју.

Први писани помен села садржан је у Повељи Краља Стефана Томаша Остојића, писаној у Врандуку, 22. августа 1446. године. Том класичном даровницом краљ, синовима војводе Иваниша Драгишића, кнезовима Павлу, Марку и Ђурђу, поред осталих, поклања и неколико мјеста у жупи Глаж, а међу њима и село Кожухе, како у повељи стоји, са правима, међама и котарима.

Према народном предању најстарији становници носили су кожне хаљетке, такозване кожухе, те постоји вјеровање да је село по овом одјевном предмету добило име.

Прва црква саграђена је око 1880. године, а макаамски пут Добој – Модрича, који пролази кроз село, изграђен је 1893. године. Државна основна школа са радом је отпочела 1895. године. Те године отворена је и прва радња мјешовитом робом, чији је власник био Марко Николић.

Почев од 1902, путем повјереника, у Кожухама дјелује Српско и културно друштво Просвјета из Сарајева, а Српска земљорадничка задруга у селу постоји од 1910. године.

Спортска организација Српски Соко основана је 1912, а исте године отворен је и аустроугарски Војни поштански уред.

Године 1916. Кожухе имају 1.197 становника и сједиште су сеоске општине, а административно-територијално припадају грачаничком котару и тузланском округу.

Од 1921, комплетан културни и спортски живот у селу одвија се у оквиру Соколске чете, која дјелује у саставу Соколског друштва Добој.

Мјесна задруга за пољопривредни кредит са неограниченим јемством основана је 1928. године.

Године, 1939, у селу је основан тамбурашки оркестар, чији је капелник био Ристо Стефановић Грм. Прва фудбалска утакмица одиграна је ратне 1943. године.   

Дом културе изграђен је 1948, када је основано културно умјетничко друштво Милош Купрес, а фудбалски клуб Хајдук, формиран је 1959. године.

Ова два удружења још увијек дјелују и центар су културно-забавног и спортског живота у Кожухама.