КУД “Душан Станковић” - Чечава

КУД “Душан Станковић” - Чечава

Културно- умјетничко друштво основано је давне 1951. Године у највећем селу Босне и Херцеговине

Наташа Мастиловић

+387 65 534 360

О нама

Културно- умјетничко друштво основано је давне 1951. Године у највећем селу Босне и Херцеговине, селу из којег потиче прва клица писмености на овим просторима, селу Чечаве.

Име је добило по најактивнијем члану Соколског друштва Душану Станковићу. 80-тих година прошлога вијека друштво престаје са радом. Након 30 година паузе 2016 године обновљен је рад друштва под кореографском палицом Наташе Стојановић- Мастиловић која је и предсједник друштва.

За четири године постојања друштво је низало само успјехе. Пропутавали су цијелу Републику Српску од Саве до Требишњице. Чечавски крај су представили у великом дијелу Европе, а 2019 године отпутовали су у Азију гдје су понијели титулу најбољих међу најбољим, били су побједници Интерконтиненталног фестивала Саримсакли 2019.

За четири године обнове друштво је сашило преко 200 комада народне ношње, поставили су 10 Изворних кореографија Чечавског краја и 12 кореографија Србијанских игара.  Раде у пет секција у Чечави и Теслићу. Многи су их опјевали у својим пјесмама а једна од најдражих строфа им је „ ГДЈЕ СУ ШКОЛЕ ОТВОРЕНЕ ПРВЕ, ГДЈЕ КУКУРУЗИ ТЕКУНОМ СЕ МРВЕ, ЋИРИЛИЧНО ГДЈЕ СЕ ПИШЕ СЛОВО И НАЈБОЉЕ ГДЈЕ СЕ ИГРА КОЛО“.  Они не воле да се хвале много, али њихова дјела говоре ко су они.