КУД „ЧАЈАВЕЦ“ Бaња Лука

КУД „ЧАЈАВЕЦ“ из Бaње Луке

КУД „Чајавец“ основан је 1952.године. Са богатим фундусом народне ношње, изузетно богатим програмским садржајем и високим квалитетом у презентацији народне културе, већ низ деценија спада у  најеминентнија културно умјетничка друштва Републике Српске и Босне и Херцеговине.

Драшко Адамовић

Адреса: Ул. К. П. I Карађорђевића 103, 78000, Бања Лука

Email: kudcajavec@gmail.com

Телефон: +38766 938 114

О нама

КУД „Чајавец“ основан је 1952.године. Са богатим фундусом народне ношње, изузетно богатим програмским садржајем и високим квалитетом у презентацији народне културе, већ низ деценија спада у  најеминентнија културно умјетничка друштва Републике Српске и Босне и Херцеговине..
Кроз Друштво је у годинама постојања прошло на десетине хиљада младих. Изведено је више од 6000 концерата широм земље и иностранства. Наступано је,  готово,  на сценама свим европским земљама, али и у Израелу, Јапану и Кини, презентујући љепоту нашег фолклора. Побједници смо многих међународних и домаћих фестивала фолклора.

Као круну свог високог квалитета у  презентацији народне културе у предходним деценијама посебно се поносимо се наступом 1985. године у Нинбершкиј опери,  наступима  у Јапану (турнеја 40 дана, 22 цјеловечерња концерта, као најбољи ансамбл БиХ – 2004.), Израелу (2007.) и Кини (представљајући РС и БиХ на свјетској изложби Expo, Схангаи-2010).
Нарочито се у погледу високог квалитета ансамбала  Друштва истичу периоди 1971-1985 и 2000-2019 године, када ансамбли овог Друштва спадају у ред најбољих у земљи.

Најбољи смо  фолклорни ансамбл Републике Српске за 2013. 2018 и 2019. године, стекавши ту ласкаву титулу освајањем „Златног кола“на такмичењу КУД-ова Републике Српске у организацији Савеза аматерких културно-умјетничких друштава Републике Српске.
Друштво је добитник бројнх друштвених награда и признања.

Са једним од најбољих фундуса националних костима спадамо у најбогатија Друштва у БиХ, са појединим дијеловима музејске вриједности. Са близу 900 комшплета фундус је бројчано други у РС и БиХ.

Програмски смао са 43 кореографије на репертоару, најистакнутије Друштво у РС и БиХ.

Раније опредељени на игре и пјесме народа и народности бивше Југославије, а данас  на очувању традиције народа БиХ , са посебним акцентом на очување традиције српског народа.

Предсједник Друштва- др Милован Баљјић
Умјетнички руководилац- мр Љубиша Удовичић
Шеф оркестра- Александар Рисовић

Музички педагог – МА Гордана Мајсторовић
Руководиоци фолклора: Маринко Зорић, Катарина Вуколић   , Андреа Грачанин, Данијела Лајић, Бујак Марија, Синиша Михајловић, Курија Никола.

Костимографи: Мирјана Марјанац и Мирјана Грил

Директор ансамбла- дипл.инг. Драшко Адамовић