КУД “П. I КАРАЂОРЂЕВИЋ МРКОЊИЋ“, МРКОЊИЋ ГРАД

КУД “П. I КАРАЂОРЂЕВИЋ МРКОЊИЋ“, МРКОЊИЋ ГРАД

На школској приредби ОШ ,,ЗАВНОБиХ“ (ОШ ,,Иван Горан Ковачић“) 25. новембра 1990. год. заиграло се прво коло младих чланова фолклорне секције који ће своје умијеће показати на првој Светосавској академији 1991. год.

Милица Грмаш

+387 65 710 819

О нама

На школској приредби ОШ ,,ЗАВНОБиХ“ (ОШ ,,Иван Горан Ковачић“) 25. новембра 1990. год. заиграло се прво коло младих чланова фолклорне секције који ће своје умијеће показати на првој Светосавској академији 1991. год.

Нису ни знали да ће њихово прво играње трајати до данас и да ће се из тог првог наступа настати КУД „Петар I Карађорђевић Мркоњић“. Са пожутјелих страница „Мркоњићких новина“ читамо да је Мркоњић Град имао богату фолклорну традицију која се везује за Српско прaвославно црквено пјевачко друштво „Николајевић“ које је основано 1896. год. а регистровано 2. фебруара 1900. год. Почетком II свјетског рата, ово друштво је престало са радом, да би 11. новембра 1948. год. заједно са хрватским ,,Напредком“ и муслиманским ,,Ђерзелезом“ било коптирано у КУД „Јединство“ које је радило до 1991. год. Tе далеке 1990. учитељица Милица Грмаш, упути дјецу у тајну играња и од тада 30 година неуморно ради са њима у жељи да се нит развоја фолклорне традиције не прекида.

У току рата фолклорна секција приређује концерте за концертом. Запажене наступе остављају за Светосавске дане и на туристичко-спортској манифестацији Дани косидбе на Балкани. Са собом у избјеглиштво носе и дио народне ношње мркоњићког краја.

По повратку 1996. год. почињу са радом. Први запажен наступ имају за Дане косидбе на Балкани. Фолклорна секција добија име „Петар Мркоњић“. Ређају се наступи: Ниш, Рача Крагујевачка, а онда Инсбург. Ни једна значајнија културна манифестација се не може одржати без активног учешћа чланова КУД-а.

Сазрело вријеме да добију и значајнији друштвени статус. Милица Грмаш окупља заљубенике у фолклорну традицију и на Првој скупштини у августу 2003. год. доноси се Одлука о формирању КУД „Петар I Карађорђевић Мркоњић“ у славу и сјећање на Петра I Карађорђевића Мркоњића, Краља Ослободиоца, по којем је наш град добио име 26. јануара 1925. год.

КУД се 3. октобра 2003. год. региструје код Основног суда у Бања Луци као удружење грађана (број судске регистрације F-1-220/03) под именом КУД „Петар I Карађорђевић Мркоњић“.

Од фолклорне секције до данас прешао је трновит ратни пут да би своју потпуну афирмацију доживио након рата организујући хуманитарне концерте за помоћ угроженој дјеци (помоћ за дјечака Петра Бардака, помоћ за Бобана, Стоп бијелој куги), обнови српских светиња (помоћ у обнови манастира Хиландара), обнова Домова културе у Градишци и Мркоњић Граду.

Захваљујући неуморном прегалаштву својих чланова и управе КУД је обишао Аустрију, Србију, Македонију, Грчку, Бугарску, Турску, Пољску и Републику Српску.

На домаћим манифестацијама КУД је остварио запажене резултате:

 • Друго мјесто 2003. год. на Сабору изворног народног стваралаштва у Теслићу.
 • Прво мјесто 2003. год. на Међународној смотри фолклора „Прођох Левач-прођох Шумадију“ у Крагујевачкој Рачи.
 • Прво мјесто 2004. год. у грчком граду Пефкохори 2004.
 • Златну плакету 2005. год. на Међународној смотри фолклора у македонском граду Радовишу.
 • Златна медаља год. у Градишци год. на манифестацији „Градишћанска јесен“.
 • Златна плакета и позлаћена круна 2007. год. на I Етно фестивалу јела, пића и старих заната у Јошаничкој Бањи.
 • Прво мјесто 2008. год. у Мркоњић Граду на I Дјечијој смотри изворног фолклора „Звуци Европе“.
 • Прво мјесто год. у Мркоњић Граду на II Дјечијој смотри изворног фолклора „Звуци Европе“.
 • Друго мјесто 2010. год. у Мркоњић Граду на III Дјечијој смотри изворног фолклора „Звуци Европе“.
 • Прво место 2016. год. на манифестацији ,,Моравски вез“ у селу Милошево-општина Јагодина.
 • Прво мјесто 2016. год. на 41. Смотри народног стваралаштва ,,Звуци Голије, Јавора и Мучња“ у Ивањици.
 • Прво мјесто 2016. год. на 12. Фестивалу дјечијег музичко-фолклорног стваралаштва ,,Мој Колашин игра и пева“ у Зубином Потоку.

и још много награда

Остале активности

 • Сваке године КУД организује „Годишњи концерт“, 14. фебруара поводом Дана општине Мркоњић Град (4. фебруар –Дан повратка) на којем се представља са новим и старим кореографијама показујући да напредује из године у годину.
 • Организатор манифестације дочека Божића испред храма Пресвете Богородице у Мркоњић Граду од 2000. год. до данас.
 • Организатор ,,Илинданске смотре фоклора“ поводом крсне славе општине светог пророка Илије од 2000. год.
 • Организатор Дјечије смотре изворног фолклора „Звуци Европе“ за дјецу до 12 година од 2008-2012. год. на којем је двије године освојио прво мјесто и златну медаљу у конкуренцији 7 КУД-ова.
 • Организатор „Косачке смотре фолклора“ од 2007. год. поводом косачке манифестације ,,Дани косидбе на Балкани – Меморијал Лазар Лакета“ на којој учествује од 1993. год.
 • Учесник манифестација: ,,Васкршњи сабор на Колобари“, Етно фестивал „Јабука“ поводом Аранђеловданског вашара, обиљежавање крсне славе храма Рођења Пресвете Богородице у селу Медна, храма светих апостола Петра и Павла у селу Густовара, храма свете Петке у селу Подбрду
 • Крсну славу Светог Андрију Првозваног прославља од 2007. год.
 • Учествује на локалним и регионалним смотрама фоклора у такмичарском и ревиjалном наступу.
 • Организатор три семинара за кореографе под вођством кореографа Десе Ђорђевић и Бранка Мастиловића из Београда 2008, 2009 и 2010. год. Присуствовали представници 9 КУД-ова из Републике Српске.

КУД је члан Савеза аматерских културно-умјетничких друштава Републике Српске од 2007. год.

Добитник признања Захвалнице за свој рад од стране Општине Мркоњић Град, 2006. год.

Добитник Захвалнице Удружења Кореографа Србије и Удружења Кореографа Косова и Метохије за постигнуте резултате у очувању традиције и културе, 2018. год.

КУД углавном његује изворне народне игре и пјесме из околине Мркоњић Града и Мањаче са Змијањем, Баније и Кордуна, Крајишке игре из околине Бања Луке, Посавине, централне Србије, из околине Лесковаца и околине Врања, Влашке игре, Црногорски Оро и Шопске игре…

КУД тренутно броји 150 дјеце од 4 до 18 године животне доби, подијељене у четири категорије, док је у припреми формирање играчког ансамбла старије старосне доби.

За 30 година рада КУД је одржао 430 концерата са више од 500 чланова који су оставили значајног трага у његовању народне игре и пјесме.