КУД „ПИСКАВИЦА“ - Бања Лука

КУД „ПИСКАВИЦА“ - Бања Лука

Културно умјетничко друштво „Пискавица“ је основано 2002. године и ради у истоименом живописном поткозарском мјесту Пискавица код Бањалуке.

Мирко Арамбашић

mirko.a@teol.com

+387 (0)51 390 009

+387 (0)65 581 031

Адреса: Друштвени дом бб, 78217 Пискавица

Веб сајт: www.folklorepiskavica.com

О нама

Друштво броји око 180 чланова свих узраста и професија (ученици, студенти, радници и пензионери) који раде у више секција. Најбројнија секција је фолклорна која има три групе и то: дјечију групу до 10 година, омладинску групу до 15 година и извођачку групу старијих од 15 година. У музичкој секцији ради народни оркестар, пјевачка група и вокални солисти.

Друштво је јединствено по томе што има секцију која се бави изворним народним стваралаштвом у оквиру које чланови секције припремају и презентују старе народне обичаје уз традиционалне изворне пјесме поткозарског краја. Заједно са Туристичком организацијом града Бања Лука, КУД Пискавица је организатор међународног фестивала „Козара етно“ који је у календару ЦИОФФ-а.

Попред Козара етно фестивала Друштво је организатор смотре дјечијијег фолклора „Своме Граду“ у априлу, стручног семинара у јулу и Годишњег концерта у децембру. На репертоару КУД „Пискавица“ се налази 17 адекватно костимираних кореографија које се изводе уз пратњу народног оркестра. Већина кореографија је са простора Републике Српске и Босне и Херцеговине, док је мањи дио кореографија са простора Србије, Македоније и Хрватске.

Друштво је наступало на многим ревијалним и такмичарским ЦИОФФ и ИОВ фестивалима и другим догађајима широм Европе и то у Македонији, Бугарској, Пољској, Русији, Чешкој, Француској, Белгији, Словенији, Хрватској, Србији, Аустрији, Италији, Румунији, Њемачкој и БиХ. Друштво је и иницијатор и реализатор пројеката и активности усмјерених на рурални развој локалне заједнице на бази културног идентитета Козаре.