КУД „ПЛЕТЕНИЦА“ Бјељина

КУД „ПЛЕТЕНИЦА“ Бјељина

КУД „Плетеница“, Бијељина настало је  2005.године.

Александра

Цвијетичанин

+387 65 934 274

О нама

      КУД „Плетеница“, Бијељина настало је  2005.године. Избором адекватних руководиоца ансамбала, квалитетним избором игара и пјесама, порасла је заинтересованост великог броја дјеце за упис у фолклорни ансамбл, тако да смо већ 2007.године прерасли у озбиљно КУД-о.
Данас КУД „Плетеница“ броји преко 300 чланова од 5-22 године. Осим фолклорних група по узрастима, у оквиру КУД-а имамо и изворну групу, као и групу рекреативаца. .

     КУД „Плетеница“ је организатор више манифестација, као нпр.   Међународни Фестивал дјечијег и омладинског фолклора „Плетеница“ који је веома успјешан. Сваке године узме учешћа око 1200 учесника. Затим,  Фестивал традиционалног пјевања  такмичарског карактера на којем учествују еминентне изворне групе, као и соло пјевачи. Организује семинаре за обуку умјетничких руководиоца фолклорних ансамбала како у традиционалном пјевању тако и  семинарие традиционалних игара. Врло радо учествује и организује разне хуманитарне организације.

    Почетком  2021. год биће реализован  приручник „Заплићемо, расплићемо“ који је усмјерен у правцу очувања Српске народне традиције, игара и пјесама, прилагођено дјечијем узрасту. Приручник ће бити прилагођен за рад у вртићима и основним школама.

  У марту  2020. године ћемо памтити по освајању једне од највећих награда на фестивалима у Украјини, ГРАН ПРИ награда, коју смо освојили у марту 2020.године.