Home СКУД „Др МЛАДЕН СТОЈАНОВИЋ“, ПРИЈЕДОР
СКУД „Др МЛАДЕН СТОЈАНОВИЋ“, ПРИЈЕДОР

Српско културно умјетничко друштво „Др Младен Стојановић“ Приједор је најстарије културно-умјетничко друштво у Републици Српској, у Босни и херцеговиин и једно од ријетких друштава које у континуитету постоји 137 година.

Небојша Алексић

+387 65 417 584

О нама

         

Српско културно умјетничко друштво „Др Младен Стојановић“ Приједор је најстарије културно-умјетничко друштво у Републици Српској, у Босни и херцеговиин и једно од ријетких друштава које у континуитету постоји 137 година. Основано је као Спрско пјевачко друштво „Вила“ далеке 1885. године.

Преживјело је два свјетска рата. Године 1945., на сједници Скупштине СПД „Вила“ донесена је одлука да Друштво носи име народног хероја доктора Младена Стојановића.

Поред хора, као најстарије секције, у Друштву су формиране драмска, фолклорна, тамбурашка секција, касније салонски џез оркестар, вокалне групе које су изводиле различите жанрове музике.

Друштво је за свој рад добило Орден заслуга за народ са сребрним зрацима, Малу плакету ЈНА, Плакету БОРС са сребрним крстом и бројна друга признања и захвалнице.

Секције друштва наступале су на бројним манифестацијама културе широм Европе и Азије, на смотрама хорова, фолклора, оркестара, вокалних група добиле су признања за своју виртуозност и достигнути умјетнички ниво. Остварени су и запажени наступи у телевизијским емисијама.

Фолклорни ансамбл у свом програму има више од 45 кореографија, међу којима су креације највећих кореографа некадашње Југославије и фундус од око 380 комплета народних ношњи.

Тамбурашки оркестар Друштва у свом програму његује традиционалну тамбурашку музику али и дјела класичне, савремне и популарне музике, показујући универзалност и прилагодљивост ове врсте оркестра за захтјевнија музичка дјела.

У Друштву дјелује камерни хор са програмом типичним за ту врсту састава.

Народни оркестар, поред наступа са фоклорном секцијом, остварује и самосталне наступе уз вокалне и инструменталне солисте. У музичком студију, у просторијама Друштва, оркестри остварују снимке за потребе секција, за архив, стручне семинаре и друге потребе.

Друштво је покретач бројних традиционалних манифестација од којих издвајамо:

  • Међународну смотру фолклора за дјечије ансамбле „Разиграна младост“ (од 2002. године),
  • Смотру народног стваралаштва „Дани Младена Стојановића“ (од 2002. године),
  • Међународни фестивал хорова „Златна вила“ (од 2001. године)

Друштво је учесник и добитник награда на Смотри фолклора „Златно коло“, Европској смотри фолклора дијаспоре и Срба у региону и другим.