MANIFESTACIJE SAKUD RS

Međunarodni seminari i radionice

  • U okviru međunarodne saradnje, SAKUD RS se 2016. godine, preko udruženja „Kastrum“-Beograd i gosp. Branka Mastilovića uključio u zajednički projekat „Pravoslavni sabor prijatelja“, projekat koji su 2015.godine započele zemalje Grčka, Rusija i Srbija.

    Prvi  „Pravoslavni sabor prijatelja“ (PSP) održan je u Solunu 2015.godine,   2.PSP.održsn je 2016.godine u Beogradu i Banjoj Luci, 3. PSP održan je u Varni nakon što su se Saboru priključili Republika Bugarska, a 4.PSP u Moskvi 2019.godine.
    PRAVOSLAVNI SABOR PRIJATELJA“
    U sklopu međunarodnog projekta „Pravoslavni sabor prijatelja“ i saradnje SAKUD RS sa Udruženjem „Kastrum“ – Beograd u ciklusu od 4 godine 2016-2019,  održani su seminari u Beogradu i Banja Luci 2016, u Varni – Bugarska – 2017, te 2018 i 2019 u Rusiji i Grčkoj. Seminar je okupio eminentne predavače iz Rusije, Grčke, Bugarske, Srbije i Srpske, a brojnim učesnicima, rukovodiocima folklornih ansambala, demonstrirane su brojne narodne igre i  tradicionalno pjevanje navedenih pravoslavnih zemalja. Sa strane SAKUD RS, predavači na seminarima bili su prof.dr Dragica Panič-Kašanski, Mile Lukić – učitelj za narodnu igru i Mirko Borjanović –