MEĐUNARODNA SARADNJA

Uvod

Savez amaterskih kulturno – umjetničkih društava Republike Srpske (SAKUD RS), tokom 2020. i 2021.godine sticanjem statusa reprezentativnog udruženja i udruženja od Javnog interesa  y Republici Srpskoj, stekao je sve uslove da se u narednim godinama energičnije i organizovanije  uključi u međunarodnu kulturnu saradnju,kako  kroz  pojeinačno tako i kroz zajedničko djelovanje, n  projektima   sa savezima i organizacijama  u okruženju i šire.                      

Naše članice već godinama nastupaju na državnim, regionalnim i međunarodnim  festivalima folklora,  certifikovanim od strane međunarodnih organizacija festivala CIOFF ,  FIDAF,  IOV i drugih festivalskih organizacija, predstavljajući na najbolji mogući način nematerijalno kulturno nasljeđe RS i BiH, sa velikim uspjehom, osvojenim brojnim nagradama i priznanjima.

Takođe je evidentno, u poslednjoj deceniji, da  naše članice organizuju brojne međunarodne festivale folklora, a neki su certifikovani i od strane svjetskih organizacija festivala.

 

ČLANSTVO

SAKUD RS je član Asocijaacije srpskog folklora dijaspore (ASFD), član evropske organizacije AMATEO, ………………

  • ASFD – je asocijacija saveza srpskog folklora u dijaspori i regionu, sa sjedištem u Beogradu – Republika Srbija.
    SAKUD RS je punopravan osnivač i član ASFD-a i sa ostalim savezima srpskog folklora iz Njemačke, Francuske, Austrije, Švajcarske, Italije, Slovenije, Hrvatske i Rumunije usklađuje zajedničko djelovanje na promociji srpskog nematerijalnog kulturnog nasljeđa u svjetu. U okviru zajedničkog djelovanja organizuje se, već 25 godina, svake godine „Evropsku smotru srpskog folklora“ sa preko 3.000 izvođača članova kulturno-umjetničkih društava iz cijelog svijeta, koje njeguju folklornu tradiciju srpskog naroda.
  • Statut Savjeta (ovdje)
  • Propozicije Smotre (ovdje)

  • AMATEO je evropska mreža organizacija i ustanova koje se bave kulturno umjetničkim amaterizmom – aktivnim učešćem u kulturi.
    SAKUD RS je, na poziv Saveza amatera Vojvodine, učestvovao u radu Godišnje skupštine AMATEO 2019.godine u Novom Sadu na kojoj je primljen u punopravno članstvo.
  • Amateo Award 2019 (ovdje)
  • Potvrda o prijemu (ovdje)